середа, 27 квітня 2016 р.


Використання майндмепінгу для візуалізації навчального процесу

 «Інтелектуальні карти» або «карти знань» («Mind mapping» або «Mind Map») Mind Map являють собою графічне представлення ідей і концепцій. Це візуальний інструмент мислення, який допомагає організації інформації, дозволяє   краще аналізувати, синтезувати і генерувати нові ідеї. Розумова  карта  має вигляд  дерева, що складається з однієї ідеї і багатьох тем.
         У   навчальному  процесі вони інтелектуальні карти ,  дають можливість  покращити пізнавальну активність учнів.
Термін інтелектуальні карти,  або карти знань, (Mind Map) був запропонований  Ентоні Б`юзеном, який зробив значний внесок для впровадження технології використання таких карт в освіті та управлінні В українських перекладах термін може звучати по-різному — «карти розуму», «карти пам'яті», «мнемо карти», «інтелект-карти», «майнд-мепі».

         Карти знань- діаграми, схеми та малюнки, що в наочному вигляді представляють різні ідеї, завдання, тези, пов'язані одне з одним та об'єднані загальною ідеєю. Карта знань дозволяє охопити всю ситуацію вцілому, а також утримувати одночасно у свідомості значну кількість інформації, щоб демонструвати зв'язки між окремими частинами, запам'ятовувати інформацію та відтворювати її навіть через тривалий термін.
Карти знань є хорошим способом фіксації  і обміну інформацією  , а також виступають візуалізаціями наявних знань з різними рівнями деталізації. 
Іінтелектуальну  карту  зучно використовувати  в якості одного з ефективних інструментів, щоб думати і аналізувати ідеї  і пов'язані з ними теми.    Вони можуть бути використані в різних ситуаціях,  особливо під час     мозкової атаки на  стадії відображення інформації.  Їх  може бути використано для досягнення наступних цілей:
*Для   індивідуальної  або групової   роботи.
 *Щоб підвести підсумок дискусії або створити список справ.
*Щоб  знаходити інноваційні рішення під час мозкового штурму.
 *Щоб розбийте складні проблеми і ідеї в більш прост.і  
* Для аналізу і обробка інформації, зібраної в ході процесу дослідження під час    роботи над проектом.
*Подання інформації у творчому  і зручному форматі.
 В освіті вперше автори технології використали карти знань для  візуалізації лекцій. На відміну від традиційного навчання в класах, візуалізації інформації через розум  учнів   інтелектуальні карти допомагають   краще сприймати    складну  інформацію, розкладаючи її на   більш прості  компоненти.
Це допомагає    їм зрозуміти і проаналізувати ідеї за допомогою візуальних елементів і  малюнків. Більшість  учні вів  стикаються з проблемами  організації потоку їх мислення, тому такі інструменти, як інтелектуальні карти     можуть допомогти їм краще   мислити через послідовний процес   аналізу проблем і ситуацій.
 Взагалі Mind Map   можна бути використати в  навчанні :
  Учителем:
*Для складання конспектів уроків
*Для візуалізації  складного матеріалу, для зручнішого їх подання учням;
   Учнями:
*Для  аналізу та інноваційного рішення наукових досліджень  та  учнівських   проектів;
* Для кращого     розуміння складного матеріалу та  проблемих  питань;
* Для активізації  творчого   мислення під час складання опорних конспектів;
 Чудовим онлайновийим інструментом  майндмеппінгу є онлайновий сервіс     Mindomo.  В ньому є аквунти  і для вчителя і для учняПринципової різниці між типами аккаунтів немає. Для студента, вчителя або бізнесмена різниця в пропонованих шаблонах ментальних карт. Єдина відмінність, в акаунті вчителя є «шпаргалка» по організації навчального класу з можливістю спільної роботи.
Звичайно, сервіс доступний абсолютно безкоштовно і дозволяє створювати досить складні і барвисті ментальні карти. Однак, якщо в роботі Ви використовуєте велику кількість графіки, відео, хочете інтегруватися з додатковими сервісами Web 2.0, або у Вас є потреба в організації мережі, що охоплює велику кількість вчителів і учнів, розробники Mindomo пропонують додатковий функціонал на оплатній основі.
Приклад карти, розробленої в середовищі   Mindomo  можна побачити за посиланням:






Немає коментарів:

Дописати коментар